Opieka nad chorym  na demencję będzie polegać na początku we wczesnym etapie na częstym przypominaniu czy zapisywaniu istotnych informacji i dbaniu o komfort życia. Ważna jest kontrola w zażywaniu lekarstw, które skutecznie pomagają odciągnąć kolejne etapy choroby nawet o kilka lat. W miarę pogorszania się stanu zdrowia i choroby należy opanowywać pojawiające się i nasilające objawy tak, by nie zwiększać lęku u osoby chorej, która i tak już jest zdenerwowana faktem, ze nie panuje nad swoim umysłem i pamięcią. Warto dzielić się opieką nad osobą chorą z bliskimi, by każdy z opiekunów mógł odpocząć i zebrać energię na czas opieki.

Warto pamiętać, ze demencja wywołana zmianami w płatach skroniowych mózgu, co ma miejsce w otępieniu czoło-skroniowym, wpływa na zmiany zachowania. Część czołowa mózgu odpowiada bowiem za racjonalne decyzje i wybory czy ocenę sytuacji a także zachowania społeczne – jeśli ta część zostanie uszkodzona pojawią się zmiany w zachowaniu na tle wyżej wymienionym. Osoba chora staje się wulgarna, obsceniczna, zaniedbuje siebie i codzienne obowiązki, może stać się agresywna i impulsywna. Opieka nad chorym w takim stanie jest bardzo trudna, gdyż uszkodzenia mózgu i zachowania za tym idące mogą powodować wiele bólu i cierpienia dla bliskich, zwłaszcza gdy pojawia się agresja. Wiadomo przecież, że jako opiekunowie chcemy pomóc. Trzeba jednak sobie zdawać sprawę z tego, że występujące zachowania mają swoją przyczynę w chorobie a nie pochodzą z woli pacjenta. Dlatego tak ważne jest zadbanie o siebie i swoje emocje, by móc radzić sobie z tymi które przysporzy nam zachowanie chorego.